ČÍTAČKY – PÍSAČKY

Písačky o prečítanom

O mne

Vitajte!

Narodil som sa v roku, keď Süskind vydal svoj Parfém, Irving Pravidlá muštárne, Vonnegut Galapágy. Pratchett dopisoval famózne vtipnú Ľahkú fantastiku a niečo napísal aj Haruki Murakami, ale tí dvaja si ešte na popularitu v našich kútoch museli zopár rokov počkať.

Predstavujem si, že som sa narodil s knižkou v ruke, alebo aspoň po ruke. Traduje sa, že som namiesto pani učiteľky v škôlke čítal ostatným deťom. To si síce nepamätám, no v hlave mám celkom jasnú spomienku na to, z ktorej knihy som ako z prvej prečítal viac ako sto strán za jeden deň, boli to Traja mušketieri. Potom sa to už sypalo: May, Lindgren, Nienacki, Blyton, Dumas, Mark, Sienkiewicz, Arthur, neskôr Steinbeck, McBain, Christie, Hašek, Dahl, Satinský, Márquez, Tolkien, Graves, King, Čapek, Martin, Pratchett, popri tom mnoho rozprávok,  životopisov, histórie, ekonómie, filozofie, rozhovorov… Kniha nesmie chýbať pri cestovaní v taške, v pracovnej aktovke, v ruke počas kočíkovania, v autorádiu počas každej dlhšej cesty. Čítam knižky v slovenčine, češtine, angličtine i poľštine, čiže prakticky všetko je dosiahnuteľné.

Vynikajúcim partnerom pri diskusiách o knižkách a rovnako zdatným čitateľom je moja manželka Natalia, vďaka ktorej som sa dostal k poľštine a Poľsku. Je milovníčkou juhoamerickej literatúry (Llosa, Márquez, Allende), Saramaga, E. E. Schmitta a najnovšie aj Alice Munro. Vďačným poslucháčom, pozeračom a ohryzávačom knižiek je dcérka Maňa.

Cíťte sa na týchto stránkach ako doma, alebo aspoň ako v obľúbenom kníhkupectve 🙂

Maroš

Pridaj komentár

Zero-Waste Chef

Less waste, more creativity, tastier food